Zvýšte ostražitosť!

04.03.2020 12:47

 Podvodníci verzus spoluobčania!?!

Ctení spoluobčania, Mestská polícia Štúrovo (ďalej len „MsP“) registruje intenzívnejší návrat starého remesla a to v podobe rôznorodých podvodníkov. V dnešnej uponáhľanej dobe sa môžeme stretnúť s podvodníkmi úplne kdekoľvek. Dovolil by som si Vás cestou internetovej stránky MsP, požiadať o zvýšenú ostražitosť, dnes už to nie je len „starý klasický“ spôsob akým podvodníci pracujú. Čoraz viac pribúdajú nielen vzťahové a sobášne podvody, ale aj podvody, ktoré sú realizované práve na Vás vo Vašich obydliach.  Preto je potrebné, aby ste boli v živote milí spoluobčania veľmi obozretní. Ako ich spoznať? Aké taktiky  používajú? Článok je zameraný na stručný opis toho, čo je potrebné vedieť, na čo si dať pozor, aby ste podvodníkom "NENALETELI"!

Vzťahový, svadobný podvodník, je dosť ťažké ho odhaliť

Podvodníci majú často veľmi dobre prepracované profily, pôsobia sebavedome a štýlovo na fotografiách. Pri  komunikácii sú veľmi milí a ústretový, no a práve na to sa spoliehajú. Ste dlho sami, chýba Vám láska, môžete ich sladkým rečiam ľahko podľahnúť. Cieľom podvodníkov je vybudovať si u Vás dôveru, dať Vám pocit, bezpečia, že Vás s nimi čaká nový a lepší život, plný lásky a vášne. Ak im podľahnete"zaútočia", nie na Vás, ale najčastejšie na vašu peňaženku.

Falošní tzv. vykonávatelia úradu, podomový obchodníci

Dovolím si upozorniť, aby starší ľudia neuverili „tzv. falošným úradníkom a podomovým obchodníkom“, podvodníci to volajú „novodobá charita“. Podvodníci zazvonia s tým, že Vám niečo nesú (preplatok na elektrinu, tovar, alebo chcú vykonať nejakú kontrolu spotrebičov, plynu tých výmyslov je mnoho) a samozrejme pri hotovosti žiadajú rozmeniť hotovosť, resp. vydať z väčšej bankovky vtedy sa treba mať na pozore!!! Poškodení tak podvodníkom, ktorých vpustili do obydlia, odhalili svoje skrýše na peniaze, šperky a hlavne, prišli tak o vysoké, niekoľkotisícové úspory. MsP si dovolí znovu upozorniť hlavne starších ľudí, aby do svojich príbytkov nevpúšťali cudzích ľudí a nevyplácali im nijaké peniaze. Žiadne spoločnosti nevracajú peniaze v hotovosti. V prípade akýchkoľvek pochybností treba ihneď volať MsP na linku M.T.: +421 (0) 905 326 911.

Dokážu rýchlo odhaliť slabiny

Často im na to stačia informácie z Vášho profilu, pár správ a rozhovor so susedmi. To, že zistia, čo Vám v živote chýba, im nahráva do karát. Presne preto vedia, ako majú reagovať, aby si Vás získali. Podvodníci bývajú skvelými manipulátormi. všetko pritakávajú, vo všetkom s Vami súhlasia, lichotia. Hneď ako zistia, aké máte záujmy, povedia, že oni majú záujmy rovnaké. Aký je ich cieľ? Vyvolajú pocit , že sú „odborníkmi na správnom mieste“.

Koho si  najčastejšie vyberajú?

Najčastejšie sú to osoby, od ktorých majú čo získať. Podvodníci sa zameriavajú buď cielene na konkrétne osoby, u ktorých je pravdepodobné, že majú majetok, peniaze ... alebo náhodne na kohokoľvek. To v praxi znamená, že len tak "rozhodia svojej siete" a čakajú, kto sa "do nich chytí".
MALI BY STE SPOZORNIEŤ!!!

Pozor, pozor, pozor!!!

Možno sa to zdá, že v dnešnej dobe, keď sa o podvodoch píše a hovorí denne, je to takmer neuveriteľné, neustále sa, ale medzi nami nachádzajú dôverčiví spoluobčania, ktorí peniaze podvodníkom dajú a vo „finále“ im zostanú len oči pre plač a prázdne konto. V neposlednom rade je na Vás drahí spoluobčania, bez Vašich podnetov je vypátranie podvodníkov „beh na dlhú trať“.


S pochopením a úctou.

Náčelník MsP

Kontakt

Mestská polícia Štúrovo

Námestie Slobody č.1
943 01 Štúrovo

+421 (0)36 2851352
+421 (0)36 2851353
+421 (0)905 326911

Náčelník MsP Štúrovo
+421 (0)36 2851350