Musia sa deti na Adyho ulici pred školou uhýbať autám???

28.01.2020 12:22

Dovolím si Vás osloviť, „ÁNO VÁS DRAHÍ RODIČIA“!..

Je pol ôsmej ráno a pred Základnými školami na Adyho ulici v Štúrove to vyzerá ako v úli. Počas najkritickejších 20 minút sem prúdi množstvo áut so školákmi. Pokiaľ jedny ešte len zastavujú, ďalšie už odchádzajú a do toho ešte, kráčajú rodičia s deťmi.

            Situácia je o to chaotickejšia a nebezpečnejšia, že priechod pre chodcov blízko hlavnej školskej brány, ktorý má slúžiť pre peších, pravidelne obsadzujú motoristi. Paradoxne tí, ktorí sa snažia bezpečne dopraviť svoje ratolesti do školy, ale zároveň ohrozujú ich peších spolužiakov. Malý školák s veľkou taškou na chrbte musí počkať, kým Vaše auto stojí na mieste na to neurčenom. Mestská polícia (ďalej len „MsP“) a Skupina dobrovoľnej podpory mesta Štúrovo sa stará o bezpečnosť Vašich detí, to však neznamená, že trasa  do školy je už bezpečná. Vozidlá totiž zaberajú celú šírku cesty v obidvoch smeroch je tam „dvojsmerná premávka“ a niekedy to vyzerá akoby mala prúdy „ŠTYRI!“ dieťa v niektorých prípadoch vstúpi na cestu, mimo priechodu pre chodcov aby čo najrýchlejšie prebehlo na druhú stranu, najskôr sa obzerá, či to stihne, blíži sa totiž ďalšie auto. Postupne aj iní vodiči - rodičia, ktorí vezú  deti do školy sa snažia svojho miláčika dopraviť čo najbližšie ku vchodu do areálu. Pre nich a ich deti je to najrýchlejší, najpohodlnejší aj najbezpečnejší spôsob. Nie ste však ohľaduplní k ostatným. To sa skôr očakáva od tých, čo idú pešo. Pred školskou bránou je „tlačenica“ asi piatich vozidiel, ktoré postupne odchádzajú.

 

Čo na to deti?

Pravdepodobne najväčší problém im však robia nedisciplinovaní vodiči, ktorí zastavujú s vozidlom až pri školskej bráne. Nesmieme zabúdať, že deti sú veľmi vnímavé a všímajú si. 

 

Kroky?!?

MsP sa už obrátilo na rodičov formou letákov, na ohľaduplnosť a ústretovosť no i napriek tomu si dovolím podotknúť:  „Ide tu najmä o deti, nech sa to vyrieši, kým sa zatiaľ našťastie nič nestalo. Keď sa niečo stane, tak už bude neskoro“.

 

Vodiči porušujú pravidlá?

Rodičia je dané „pri státí totiž musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej tri metre pre každý smer jazdy“, čiže v prípade obojsmernej komunikácie minimálne šesť metrov.

 

Čo teraz?

Kde však môžu vodiči, ktorí chcú zaviezť deti do školy, zaparkovať bez toho, aby ohrozovali chodcov? Škola si vlastné parkovisko dovoliť nemôže a ani na to nemá priestor. Tak by som Vás milí rodičia touto cestou chcel požiadať o kompromis a v rámci možnosti zastavte vozidlo na mieste nato určenom aby nedochádzalo tak častému porušovaniu pravidiel bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, hlavne je to v záujme Vašich detí.

 

Riešenie: Nové značky, či zmena organizácie dopravy?

Dovolil by som si podotknúť, na začiatok, je potrebná obrovská ústretovosť, triezvy rozum a nezabudnúť, že ide hlavne o VAŠE DETI!.

 

 

S pochopením a úctou...                                                                                            

Náčelník MsP

 

Kontakt

Mestská polícia Štúrovo

Námestie Slobody č.1
943 01 Štúrovo

+421 (0)36 2851352
+421 (0)36 2851353
+421 (0)905 326911

Náčelník MsP Štúrovo
+421 (0)36 2851350