Az Ady utcában az iskola előtt a gyerekeknek kell kitérni az autók elől ???

28.01.2020 12:00

Már a Önök megszólításában azt kell mondalom, hogy

„ IGEN, KEDVES SZÜLŐK

              SAJNOS AZ ÖNÖK GÉPKOCSIJAI ELŐL "!

Reggel fél nyolckor Párkányban, az Ady utcában az alapiskolák előtt olyan mozgás van, mint a méhkasban. A legkritikusabb 20 percben rengeteg gépkocsi özönlik ide az iskolásokkal. Míg egyesek megállni készülnek gépkocsijukkal a többiek már indulnának, mindezek mellett sok a gyalogos gyerek, szülő.

Ez a zavaros állapot még veszélyesebb, mikor a gyalogos átkelőt, ami a gyalogosokat kell, hogy szolgálja, rendszeresen elfoglálják a gépkocsivezetők. Paradox, hogy azok, akik biztonságosan szeretnék a gyerekeiket eljuttatni az iskolába ugyanakkor ők veszélyeztetik csemetéik gyalogos osztálytársait. A kisiskolásnak nagy táskával a hátán kell várnia, amíg az Önök gépkocsija  rossz helyen parkol. A városi rendőrség (VR) a Párkány város önkénteseivel igyekszik gondoskodni gyermekeik  biztonságáról, de ez még nem azt jelenti, hogy ez az útszakasz már biztonságos is. A gépkocsik elfoglalják az egész út szélességét. A kétirányú forgalom gyakran négyirányúnak tűnik.  Néhány esetben a gyerek is a kijelölt helyen kívül lép az úttestre,...körülnéz, mérlegel vajon sikerül - e idejében átjutnia, mivel újabb gépkocsi közelít.

Fokozatosan egyre több gépkocsivezető szülő szeretné gyermekét az iskola bejáratához minél közelebb szállítani. Ez számukra és gyermekeik részére a leggyorsabb, legkényelmesebb, legbiztonságosabb módszer. De nincsenek tekintettel a többiekre. Ezt inkább a gyalogosoktól várják el. Ezért az iskolák bejáratánál a legsűrűbb a forgalom, mert egyszerre akár öt gépkocsi is ott szeretne megállni. Persze ez csak fokozatosan sikerül....

 

Mit szólnak ehhez a gyerekek ?

A legnagyobb problémát valószínűleg nekik is a fegyelmezetlen gépkocsivezetők okozzák, akik az iskola bejáratánál állnak meg. Ne feledjük a gyerekek nagyon jó megfigyelők, a rossz példát is hamar megjegyzik !

 

Intézkedés ?!?

A VR már szórólapok segítségével kérte a szülőket körültekintésre, előzékenységre, de ennek ellenére kihangsúlyoznám : „ Itt elsősorban a gyerekekről van szó, oldódjon meg ez az állapot, míg nem történik valami. Mert ha valami történik, akkor már késő lesz “.

 

A gépkocsivezetők szabálysértést követnek el ?

Tisztelt szülők !  Meg van szabva „ gépkocsinkkal való várakozásnál legalább egy, három méter széles útsávnak kell szabadon maradnia mindkét irányt illetően“, tehát kétirányú forgalom esetén hat méternek.

 

Mi tévők legyünk ?

De hol parkolhatnak a szülők, kik csemetéiket gépkocsival szeretnék iskolába vinni  úgy, hogy ne veszélyeztessék a gyalogosokat ? Az iskolák saját parkolót nem engedhetnek meg maguknak, mindamellett megfelelő területük sincs rá.  Tisztel szülők ezúton szeretném megkérni Önöket, egy kompromisszumra. A közúti közlekedés biztonságának és folyékonyságának gyakori megsértésének elkerülése érdekében a  lehetőségektől függően próbálják gépkocsijaikat az erre kijelölt helyeken leállítani, hiszen ez az Önök gyermekei érdekében történik.

 

Megoldás : Új közlekedési táblák, vagy a forgalom megváltoztatása ?

Hangsúlyozni szeretném, az elején óriási segítőkészségre, józan gondolkodásra lesz szükség, valamint nem szabad elfelejteni, hogy az

ÖNÖK GYERMEKEIRŐL VAN SZÓ !

 

Tisztelettel és megértéssel...                                                                                                                                                      VR parancsnoka

 

 

Kontakt

Mestská polícia Štúrovo

Námestie Slobody č.1
943 01 Štúrovo

+421 (0)36 2851352
+421 (0)36 2851353
+421 (0)905 326911

Náčelník MsP Štúrovo
+421 (0)36 2851350